Drukuj

Każdego dnia w przedszkolu coś ciekawego się dzieje, dzieci zdobywają nowe wiadomości i umiejętności.

W dniu 4 października dzieci przyszły do przedszkola wyposażone w nietypowe przyrządy: deseczkę do krojenia, fartuszek no i oczywiście kolorowe, pachnące rodzime i egzotyczne owoce. Na zajęciach dzieci najpierw dużo opowiadały o zdrowej żywności i odpowiednim odżywianiu, które jest tak ważne dla rozwoju ich ciała i umysłu. Po krótkim wstępie nadszedł czas na najciekawszą część zajęć, którym było krojenie sałatki. Maluszki przystąpiły do pracy, oczywiście nie zapominając o wcześniejszym umyciu rąk. Po niezwykle interesującej pracy, nastąpiła degustacja. Przedszkolaki z apetytem zjadały kolejne porcje pysznego deseru. Sałatka nie tylko była smaczna, ale i bardzo zdrowa. Pamiętać należy, że najlepiej smakują potrawy wykonane własnoręcznie. I ta maksyma sprawdziła się tu doskonale, gdyż największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem. Można śmiało powiedzieć, że zadanie zostało wykonane doskonale, a umiejętność robienia sałatek przyda się zwłaszcza w okresie zimowym. Przez naturalne, zdrowe i smaczne żywienie dzieci, budujemy świadomość zdrowego stylu życia.

Opracowała - p. Marzena Rychlińska