Drukuj

 

Z myślą o jarzynowych witaminkach, grupa starszaków  postanowiła zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników.

Każdy sześciolatek ubrany w fartuszek, zaopatrzony w  deskę do krojenia i nożyk plastikowy, przystąpił  do krojenia wcześniej ugotowanych przez rodziców warzyw. Dzieci samodzielnie kroiły: marchewki, ziemniaki, ogórki, cebulę itp. Mieszały i doprawiały  sałatkę warzywną przestrzegając przede wszystkim zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przygotowywanie  sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji.
Podczas jej robienia przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. 
Na koniec  dzieci  urządziły w sali prawdziwą sałatkową ucztę