Drukuj

 W szkole zorganizowano warsztaty żywieniowe, które prowadziła pani dietetyk Joanna Domańska. Podczas spotkania poruszyliśmy istotne kwestie dotyczące zdrowego żywienia. W pierwszej części lekcji rozmawialiśmy o kompozycji posiłków, produktach niezbędnych w diecie (bazując na talerzu zdrowego żywienia), codziennej aktywności, ilości i jakości spożywanych płynów. 

Druga część praktyczna dała nam okazję do samodzielnego przygotowania zdrowego posiłku dostosowanego do wieku oraz umiejętności. Młodsze dzieci z klas 1-3 przygotowały kolorowe kanapki, starsze dzieci sałatki owocowe i warzywne. Uczniowie byli bardzo zaangażowani w proces przygotowywania posiłków, organizacji swoich stanowisk. Na koniec zjedli wszystko ze smakiem. Zaangażowanie dzieci w przygotowywanie posiłków sprawia, że dużo chętniej próbują nowych produktów i smaków. Dzięki temu łatwiej możemy je przekonać do zdrowego stylu życia. Było smacznie, zdrowo i kolorowo.

Opracowała: p. Kamila Górzyńska