Drukuj

Dnia 9 czerwca 2025 r. dzieci z grupy „Mali Odkrywcy” wybrały się wraz z wychowawcami do Pizzerii Tutti Santi w Płocku. Celem wyjazdu było zapoznanie przedszkolaków z zawodem pizzera, z etapami przygotowywania pizzy, a także wyglądem i wyposażeniem tego typu restauracji. Dzieci dowiedziały się, skąd się wzięła nazwa pizza, w jaki sposób przygotowuje się ciasto, jakich składników się do niej używa. Zapoznały się z historią pizzy, z jakiego kraju ona pochodzi. Następnie przestrzegając zasad higieny własnoręcznie wykonały swoje danie z dodatkiem ulubionych składników. Powstały pyszne wypieki o różnorodnych kompozycjach smakowych. Potem był czas na degustację.

 

Na koniec dzieci otrzymały certyfikaty ukończenia amatorskiego kursu Pizzalolo, przepis na pizzę, czepek, fartuszek i włoską mąkę. Wyjazd był bardzo udany, dzieci wróciły do przedszkola w doskonałych humorach, bogatsze o wiedzę i nowe doświadczenia.

 

Dziękujemy pracownikom Pizzerii Tutti Santi za przyjęcie i przekazanie ciekawej wiedzy dotyczącej ich pracy i wypieku pizzy.

Opracowała: p. E. Majewska